Net Ordbogen

Net Ordbogen er din guide til de mange tekniske, nørdede og ofte engelske ord og udtryk, der fylder internettet.

Fællesnævneren for alle de ord, der indgår i Net Ordbogen er, at du støder på dem, når du bevæger dig rundt på nettet. Eller når du skal bygge en hjemmeside eller når du skal til at tjene penge på nettet. Net Ordbogen er fuld af virtuelle gloser og tekniske termer

Net Ordbogen er en organisk størrelse, der ændrer sig og vokser hele tiden og med tiden.

Nye ord og begreber bliver løbende føjet til Net Ordbogen – og du kan hjælpe til!

Send mig fluks en besked, hvis du har et ord eller begreb, der skal med i Net Ordbogen.

Sådan fungerer Net Ordbogen

Net Ordbogen er gratis at benytte og er opbygget alfabetisk.

 

Klik på et bogstav og kig efter det udtryk, du savner en forklaring på – det være sig dansk, engelsk eller nørdisk. Se om Net Ordbogen har ordet med.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

A

Affiliate. Kommer fra engelsk og betyder en tilknyttet eller en filial. Affiliate bruges om en hjemmeside-ejer, der viser bannere eller skaffer salg til en annoncør. Læs mere om, hvordan du bliver affiliate.

Affiliate marketing. Markedsføring på nettet. En annoncør kontakter et annoncenetværk, der får hjemmeside-ejere (affiliates) til at vise bannere, sende kunder og generere salg til annoncøren. Læs mere om affiliate marketing.

App. Den korte udgave af applikation, der betyder program.

C

ccTLD. Country Code Top Level Domains som f.eks. .dk, .se eller .org

cms eller content management system. Et program til at styre indhold (content). Bruges ofte om programmer til at drive hjemmesider i. WordPress er f.eks. et cms.

Cookies. Små programstumper, der lægger sig på din computer og giver ejeren af den hjemmeside, du besøger forskellige oplysninger om din færden på den pågældende hjemmeside. Cookies fortæller bl.a. hvilke undersider, du besøger og hvor længe du opholder dig på siderne.

D

Domæne. Kaldes også domænenavn. F.eks. core360.dk. Et domæne / domænenavn er din adresse på internettet. Du køber et domænenavn hos en internetudbyder, der også sælger webhoteller f.eks. UnoEuro eller .

DNS. Fra det engelske Domain Name System eller Domain Name Server. Domæne Navns System eller Domæne Navns Server. En DNS-server fungerer lidt ligesom en ordbog eller en telefonbog, der holder styr på alle navne og adresser på internettet. DNS-servere oversætter domænenavne (1website.dk) til såkaldte IP-adresser, der består af en række tal. Man kan sige, at det er DNS-serveren, der “sætter strøm” til et domænenavn og gør det muligt at bruge det på internettet.

E

Elegant Themes – laver godt kodede WordPress temaer / grafiske skabeloner til din hjemmeside. Lige til at gå til og med grundige manualer og hjælpevideoer, der kan guide dig lige fra installation til særlige features. Tjek Elegant Themes.

 

H

Hjemmeside. Fra det engelske homepage. Betyder oprindeligt forsiden af et website. Dvs. kun den ene (for)side og ikke andet. Bruges i dag i betydningen hele websitet = din hjemmeside.

Homepage. Fra engelsk. Betyder hjemmeside, men beskriver kun den ene side nemlig forsiden af et helt website.

I

ISP. Internet Service Provider er en udbyder af webhoteller. F.eks. Uno Euro.

O

OS. Operating System. På dansk: styresystem eller operativ system. Bruges for eksempel af Apple, når de omtaler deres styresystem Mac OS. På iPads og iPhones hedder styresystemet iOS.

P

Plugin eller plug-in. Fra engelsk. Betyder at sætte eller slutte til. Et plugin er et lille stykke software eller program, der kan tilføje nye funktioner til det program, du allerede benytter. Plugin er et fast begreb i WordPress-regi, hvor der findes tusindvis af plugins, der giver ekstra muligheder.

T

Theme. På dansk: Et tema. I WordPress er et tema den grafiske “indpakning” din hjemmeside har. Temaet bestemmer farver, skrifttyper, menuer osv. Tjek f.eks. Elegant Themes eller themeforest.

Top Level Domain eller TLd. Engelsk for landekode i forhold til domænenavn. F.eks ender domænenavne, der er registreret i Danmark på .dk

U

Usability. Det engelske ord for brugervenlighed.

W

Webhotel. Det sted, hvor du skal “bo” med dit domænenavn for at få din hjemmeside eller e-mail i luften. Identisk med ISP – en udbyder af webhoteller f.eks. UnoEuro. Læs mere om webhoteller her.

Website. Fra engelsk. Betyder alt, hvad man har på sin hjemmeside – dvs. alt inkl. alle undersider. Adskiller sig fra homepage, der blot er forsiden af et website. På dansk er de to betegnelser dog flydt sammen. Danskere siger hjemmeside uanset om om det er forsiden eller hele websitet, vi taler om.

 

Core360 – Kommunikation. Helt enkelt.